Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Kuo ekologiškas maistas pranašesnis už įprastą?

Vaikštinėdami po prekybos centrą ir besirinkdami maisto produktus turbūt dažnai atkreipiate dėmesį į etiketes su žodžiu „ekologiškas“. Tačiau ką iš tiesų slepia šis žodis ir kuo būtent tokie produktai pranašesni už įprastinius? Pamėginsime bent iš dalies atsakyti į šį klausimą.


Ekologiški produktai tai maisto produktai, kuriuos auginant ir apdorojant naudojami valstybės numatyti žemdirbystės ar gyvulininkystės metodai. Kadangi mūsų gamintojai taip pat eksportuoja produkciją į kitas šalis, dažniausiai tokie produktai atitiks Europos Sąjungos ar apskritai globalias ekologinių produktų normas. Paprastai ekologiški maisto produktai pasižymi šiomis savybėmis:

  • neturi sintetinių trąšų ir pesticidų (išskyrus natūralius);

  • gyvuliams neduodami antibiotikai ar augimą skatinantys hormonai;

  • jokių genetiškai modifikuotų ingredientų;

  • jokių dirbtinių skonių, spalvų ar konservantų;

  • jokios radiacijos;

  • gamyboje naudojamų nitratų kiekis nekenkia žmogui.


Ekologiški produktai turi tai patvirtinančius dokumentus, kurie suteikiami įgyvendinus numatytas sąlygas.


Taigi, kuo toks maistas naudingesnis už įprastą?


Ekologiškame maiste daugiau maistingųjų medžiagų


Moksliniai tyrimai, kuriuose buvo lyginamas ekologiškas ir neekologiškas maistas, parodė, jog ekologiškuose produktuose gali būti daugiau maistingųjų medžiagų. Kai kurie tyrimai atskleidė, jog ekologiškai auginami produktai pasižymi didesniu antioksidantų, vitamino C, cinko, geležies kiekiu. Būtent antioksidantų kiekis kyla dėl to, jog ekologiškai auginami augalai nepurškiami cheminiais pesticidais ir patys natūraliai gamina daugiau apsaugai reikalingų antioksidantų.


Į organizmą patenka mažiau chemikalų


Dauguma mokslinių tyrimų patvirtina, jog valgydami ekologišką maistą suvartojate mažiau pesticidų liekanų ir antibiotikams atsparių bakterijų. Vienas tyrimas parodė, jog kadmio, labai nuodingo metalo, kiekis ekologiškuose produktuose mažesnis net 48 procentais. Žinoma, produktų plovimas, žievelės lupimas ir produktų kepimas šiek tiek sumažina kenksmingų medžiagų kiekį, tačiau visiškai jų maiste nepanaikina.


Prisidedame prie aplinkos tausojimo


Ekologiškas maistas ir ekologinis ūkininkavimas yra paremti dirvos, vandens kokybės išsaugojimo bei užterštumo ribojimo principais. Jei ūkininkaujant nenaudojami chemikalai, į upes ir ežerus nepatenka nuodingos medžiagos, taigi jos nepatenka ir į geriamąjį vandenį. Gyvuliams neduodant antibiotikų ir hormonų, maitinant juos ekologiškais produktais, laikant juos kuo laisviau, mes negauname kenksmingų medžiagų per gyvulinės kilmės produktus, be to, ir pati gyvoji gamta gyvena sveikesnį, natūralesnį gyvenimą. Ūkininkaujant galima grįžti prie mažiau į pelną ir kiekybę orientuotų metodų, tokių kaip sėjomaina, natūralios trąšos, ir nepakenkti mus supančiai aplinkai.


Didelė dalis aliejų, pavyzdžiui, rapsų, sojų, kukurūzų yra išgaunami naudojant vieną konkretų neurotoksiną. Neurotoksinai organizmą veikia taip, jog paralyžiuojami raumenys. Nuo didelio tokios medžiagos kiekio galėtų sustoti širdis. Žinoma, aliejuje lieka nedidelis kiekis šios medžiagos, bet kaskart pildami jį į keptuvę pilate ir šiek tiek nuodo. Ir tai tik vienas iš daugybės pavyzdžių. Kuo mūsų organizmas taip nusikalto, jog jo netausojame?


Rinktis ekologiškus produktus ar tradicinius, kiekvieno asmeninis reikalas. Jei esate ekologiškos produkcijos šalininkas, rekomenduoju sveiko maisto parduotuvę „Eko Planet“. Čia rasite didelę įvairovę ekologiškų ir natūralių produktų savo mylimam organizmui.


Foto: Tara Clark



Komentarai

Populiarūs

Kaip pasilengvinau motinystę

  Motinystės kelias nelengvas, todėl tikrai verta gerai pamąstyti, kaip jį pasilengvinti. Dalinuosi keliais savo asmeniniais triukais ir atradimais. Laisvė nėštumui. Motinystė prasideda jau čia, tiesa? Mano toks organizmas, kad nėštumas pareikalavo daug jėgų. Pirmą trimestrą negalėjau pilnavertiškai dirbti stovimo darbo, todėl jį mečiau. Tad viso nėštumo metu turėjau atostogas ir dirbau tik minimaliai prie kompiuterio namuose. Žinoma, tai didelė prabanga, bet pasukus galvą galima rasti būdą ją įgyvendinti. Poilsis vietoje darbų. Vaikas atima beveik visą tavo turėtą laiką, todėl tenka permąstyti prioritetus. Mano atveju dažnai kenčia maisto gaminimas ir namų švara. Man būtina dienos eigoje ramiai pažiūrėti serialą, net jei tai reikš apkalkėjusias vonios plyteles ir greitomis paruoštus pietus. Milijonas pampersų. Nors dažnas pampersų keitimas kažkam nuskambės kaip apsisunkinimas, man tai buvo didelis pasilengvinimas, nes nereikėjo rūpintis dėl iššu...

Vaikas su apetitu = laiminga mama?

  Dažniausiai vaikas be apetito laikomas problema. O vaikas su apetitu, na, juk tai tikra laimė mamai. Bet ar tikrai? Mano sūnus gimė šiek tiek didesnis nei vidurkis ir nuo pat gimimo turėjo gerą apetitą. Viena vertus, džiaugiuosi dėl to, bet kita vertus, man ši jo savybė kartais tampa tikru galvos skausmu. Skaičiau, jog vaikai, kuriems leidžiama patiems vadovauti valgymo procesui, greičiau įsisąmonina sotumo jausmą. Kadangi man sunkoka leisti vaikui terliotis ir vis dar daugiausia valgymo procesui vadovauju pati, galbūt tai turėjo šiek tiek įtakos šiokiai tokiai jo besotystei? Nuo pat gimimo vaiką maitinau mišriai (savo pienu ir mišinuku), nes ne iš karto pavyko užkurti varikliuką su žindymu, o ir apskritai vėliau nuolat nerimavau, kad pieno nepakanka arba žindymas vyksta netaisyklingai. Ir šiuo laikotarpiu man nuolat kildavo dilema: ar vaikas alkanas, o gal persivalgęs? Tokios mintys kildavo dar ir dėl to, jog kūdikis turėjo stiprius dieglius (bent taip spėj...

Kokiais produktais verta pasilepinti žindančiai mamai

 Kiekviena būsima mama nėštumo metu stengiasi savimi rūpintis valgydama sveiką maistą, jei reikia, įtraukdama į savo mitybą papildomus produktus. Po gimdymo šiuos gerus įpročius svarbu išlaikyti ir vis dar nevėlu suformuoti keletą naujų, nes žindymo laikotarpis taip pat svarbus tiek mamai, tiek vaikeliui. Dalinuosi keliomis rekomendacijomis apie konkrečius produktus bei patiekalus, kurie galėtų įeiti į žindančios moters meniu. Avižos Dažnai žindančioms mamoms patariama valgyti daugiau avižų . Nors nėra tvirtų mokslinių įrodymų, jog šis produktas padidintų moters pieno kiekį, yra keletas niuansų, kurie galėtų turėti netiesioginę įtaką. Avižos turi pakankamai kalorijų ir galėtų būti vadinamos komforto maistu. Valgydama tokį maistą labiau atsipalaiduoji, o tai tikrai teigiamai veikia žindymą. Be to, nuolatos valgant avižas gerėja kraujo apykaita, todėl kraujas geriau cirkuliuos ir pieno liaukose. Lepinkite save greitai paruošiamomis avižų košėmis, o jei norisi papildomų sk...