Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Kaip keisti mitybą nėštumo metu

Kai tik imsite planuoti nėštumą arba sužinosite, kad laukiatės, nori nenori teks keisti mitybos įpročius. Ir ne vien dėl įsitikinimo, jog reikia pereiti prie sveikesnių produktų. Juk nėštumo metu moteris susiduria su daug naujų iššūkių: pykinimas, užkietėję viduriai, sulėtėjęs virškinimas, pilvo pūtimas ir t. t. Kokių itin konkrečių pokyčių imtis, jums pasakys jūsų gydytojas arba asmeninis mitybos konsultantas, tačiau galiu pasidalinti keliais patarimais, kurie buvo naudingi man.


Susirūpinkite folio rūgštimi


Bent mėnesį iki pastojimo, o vėliau ir viso nėštumo metu rekomenduojama kiekvieną dieną suvartoti bent 400 mikrogramų (0.4 miligramų) folio rūgšties. Šis vitaminams priskiriamas junginys susijęs su ląstelių dalyba ir augimu, todėl yra toks svarbus būtent nėštumo metu. Galima gerti folio rūgšties papildus, bet juk visada verta maksimalią naudą gauti iš maisto. Folio rūgšties yra sorų kruopose, lęšiuose, avinžirniuose, žemės riešutuose, lazdyno riešutuose, vištienos ar veršienos kepenėlėse. Galbūt nustebinsiu, bet būtent nėštumo metu pirmą kartą gyvenime gaminau patiekalus iš sorų kruopų.


Valgykite daugiau skaidulų



Visada pergyvenau, kad mano racione šiek tiek per mažai skaidulų, todėl bent jau nėštumo metu ėmiausi taisyti šią klaidą. Skaidulos leidžia apsisaugoti nuo vidurių užkietėjimo, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina cholesterolio lygį. Beje, skaidulos palaiko sveiką kūno svorį, todėl nėštumo metu nereikės tiek pergyventi dėl nenormalių svorio pokyčių. Svarbu pasistengti, jog kasdien suvalgytumėt bent 25-30 gramus skaidulų. Pirmojo trimestro metu, kai pykino ir apskritai nesinorėjo valgyti, vartoti daugiau skaidulų sekėsi sunkiai, tačiau antro trimestro metu į racioną įtraukiau daugiau gervuogių, aviečių, kriaušių, obuolių (tik nelupkite žievelės!), žirnelių, brokolių, miežių ir lęšių.



Nepamirškite vitamino C



Gal dėl to, jog šiuo metu siaučia daug virusų ir apskritai mano nėštumas nusimatė šaltuoju metų laiku, mano gydytoja iš karto paklausė, ar gaunu pakankamai vitamino C. Vitaminas C yra puikus antioksidantas, imuniteto stiprintojas ir vaidina svarbų vaidmenį vaikelio vystymosi procesuose. Du mano mėgstami produktai, kurių stengiuosi valgyti daugiau tai spanguolės ir brokoliai. Nėštumo metu nesinorėtų pasigauti kokios nors šlapimo takų infekcijos, o spanguolės yra puiki prevencinė priemonė. Spanguolių galima drąsiai valgyti visų trijų trimestrų metu. O kas dėl brokolio, brokolis apskritai yra daržovė superžvaigždė, nes ne tik turi daug vitamino C, bet ir yra lengvai virškinamas.



Lengviau virškinamas maistas tikras išsigelbėjimas

Jau minėjau lengvai virškinamo brokolio naudą, tačiau apskritai nėštumo metu itin aktualu, kad vartojamas maistas neapsunkintų virškinimo. Čia puikiai pasitarnauja užpilamos košės. Sutrinant avižinius dribsnius suskaidoma krakmolo struktūra, todėl avižines košes skrandis virškina lengviau nei mažiau apdorotus produktus. Dribsnius tinka valgyti pusryčiams, pietums, vakarienei, juos galima integruoti į saldžius ir sūrius patiekalus. Nėštumo metu kartais nėra jėgų ar laiko gaminti sudėtingus patiekalus, o tokios košės paruošiamos itin greitai. Man avižinė košė buvo tikras stebuklas pykinimo metu, nes avižos neturi jokio intensyvaus kvapo, todėl prisiversdavau ją valgyti neturėdama apetito. Iš lengvai virškinamų produktų dar galima paminėti skrudintą duoną, baltuosius ryžius, bananus bei kiaušinius. Beje, nėštumo metu verta išmėginti super maistą miltelių pavidalu, kadangi dažnai nepajėgsite suvalgyti organizmui reikiamo sveikų produktų kiekio, o juk energijos ir naudingųjų medžiagų prarasti nesinorėtų.



Komentarai

Populiarūs

Vaikas su apetitu = laiminga mama?

  Dažniausiai vaikas be apetito laikomas problema. O vaikas su apetitu, na, juk tai tikra laimė mamai. Bet ar tikrai? Mano sūnus gimė šiek tiek didesnis nei vidurkis ir nuo pat gimimo turėjo gerą apetitą. Viena vertus, džiaugiuosi dėl to, bet kita vertus, man ši jo savybė kartais tampa tikru galvos skausmu. Skaičiau, jog vaikai, kuriems leidžiama patiems vadovauti valgymo procesui, greičiau įsisąmonina sotumo jausmą. Kadangi man sunkoka leisti vaikui terliotis ir vis dar daugiausia valgymo procesui vadovauju pati, galbūt tai turėjo šiek tiek įtakos šiokiai tokiai jo besotystei? Nuo pat gimimo vaiką maitinau mišriai (savo pienu ir mišinuku), nes ne iš karto pavyko užkurti varikliuką su žindymu, o ir apskritai vėliau nuolat nerimavau, kad pieno nepakanka arba žindymas vyksta netaisyklingai. Ir šiuo laikotarpiu man nuolat kildavo dilema: ar vaikas alkanas, o gal persivalgęs? Tokios mintys kildavo dar ir dėl to, jog kūdikis turėjo stiprius dieglius (bent taip spėj...

Apie kūdikio miegą

Jau kažkur kažkada rašiau šia tema, bet noriu pasikartoti ir išsiplėsti. Matau daug reklamos, kur siūlomi kursai apie kūdikių miegą, yra mokytojų, kurie šioje srityje specializuojasi. Tai puiku, juk mamoms kartais tikrai reikia pagalbos iš šono. Tik čia noriu priminti kitoms mamoms vieną svarbų dalyką. Nenormalus kūdikio miegas mums atrodo nenormalus, nes mes lyginame su savuoju. O kūdikiui tai tik raidos etapas. Jo psichika, organizmas, viskas dar tik kuria normalų ritmą. Aš pati dažnai pykstu ant vaiko, kai jis sunkiai migdosi, bet tiesiog kantriai laukiu. Tad jei šiuo metu kaip tik svarstote, ar pirkti tuos miego kursus, pasidalinu savo kūdikio miego reikalais. Tikriausiai tai skaitydama tiesiog pagalvosite, kad gal su tais kursais ir neverta skubėti, nes jūs kaip ir visos mamos tiesiog turite sunkumų. Paros ritmas Kai tik gimė, manasis iš karto stojo į dienos ir nakties ritmą ir nieko specialiai dėl to nedarėme. Matyt jis pajuto šeimoje esantį griežtą ritmą...

Lietuviški maisto prekės ženklai, kuriuos vertinu

Man visada atrodo ekologiškiau ir racionaliau pirkti produktus, kurie pagaminti Lietuvoje. Dalinuosi pagrindiniais prekės ženklais, kuriuos vertinu. 1) Padažai. Be proto skanūs yra dauguma „Suslavičiaus“ padažų. Kartais taupumo sumetimais perku „Daumantų“ ar „Kėdainių“ produkciją, kurią taip pat vertinu. 2) Duona. Mėgstu „Gardėsio“ duoną, dažnai perku „Malūno“ duoną. Būta etapų, kai pati kepu duoną/batoną, tuomet duonos beveik neperku, bet vis tiek mėgstu paskanauti favoritų. 3) Pieno produktai. Šiaip jau galiu pagirti daugumą lietuviškų pieno produktų gamintojų. Itin skanūs „Rokiškio“ ir „Džiugo“ sūriai, mėgstu „Vilkyškių“ pieno produktus. 4) Kepiniai. Stengiuosi visada ką nors kepti namuose pati, bet jei jau perku, tai galėčiau išskirti „Mon Ami“ gaminius. Kartais būdama Tauragėje užsuku į „Jadvygos kepiniai“. Visada šviežia, didelis pasirinkimas, geri skoniai. 5) Supermaistas. Džiaugiuosi atradusi „Urbanfood“. Patinka pati idėja, jog miestietis gali valgyti sveikai...