Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Kaip keisti mitybą nėštumo metu

Kai tik imsite planuoti nėštumą arba sužinosite, kad laukiatės, nori nenori teks keisti mitybos įpročius. Ir ne vien dėl įsitikinimo, jog reikia pereiti prie sveikesnių produktų. Juk nėštumo metu moteris susiduria su daug naujų iššūkių: pykinimas, užkietėję viduriai, sulėtėjęs virškinimas, pilvo pūtimas ir t. t. Kokių itin konkrečių pokyčių imtis, jums pasakys jūsų gydytojas arba asmeninis mitybos konsultantas, tačiau galiu pasidalinti keliais patarimais, kurie buvo naudingi man.


Susirūpinkite folio rūgštimi


Bent mėnesį iki pastojimo, o vėliau ir viso nėštumo metu rekomenduojama kiekvieną dieną suvartoti bent 400 mikrogramų (0.4 miligramų) folio rūgšties. Šis vitaminams priskiriamas junginys susijęs su ląstelių dalyba ir augimu, todėl yra toks svarbus būtent nėštumo metu. Galima gerti folio rūgšties papildus, bet juk visada verta maksimalią naudą gauti iš maisto. Folio rūgšties yra sorų kruopose, lęšiuose, avinžirniuose, žemės riešutuose, lazdyno riešutuose, vištienos ar veršienos kepenėlėse. Galbūt nustebinsiu, bet būtent nėštumo metu pirmą kartą gyvenime gaminau patiekalus iš sorų kruopų.


Valgykite daugiau skaidulų



Visada pergyvenau, kad mano racione šiek tiek per mažai skaidulų, todėl bent jau nėštumo metu ėmiausi taisyti šią klaidą. Skaidulos leidžia apsisaugoti nuo vidurių užkietėjimo, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina cholesterolio lygį. Beje, skaidulos palaiko sveiką kūno svorį, todėl nėštumo metu nereikės tiek pergyventi dėl nenormalių svorio pokyčių. Svarbu pasistengti, jog kasdien suvalgytumėt bent 25-30 gramus skaidulų. Pirmojo trimestro metu, kai pykino ir apskritai nesinorėjo valgyti, vartoti daugiau skaidulų sekėsi sunkiai, tačiau antro trimestro metu į racioną įtraukiau daugiau gervuogių, aviečių, kriaušių, obuolių (tik nelupkite žievelės!), žirnelių, brokolių, miežių ir lęšių.



Nepamirškite vitamino C



Gal dėl to, jog šiuo metu siaučia daug virusų ir apskritai mano nėštumas nusimatė šaltuoju metų laiku, mano gydytoja iš karto paklausė, ar gaunu pakankamai vitamino C. Vitaminas C yra puikus antioksidantas, imuniteto stiprintojas ir vaidina svarbų vaidmenį vaikelio vystymosi procesuose. Du mano mėgstami produktai, kurių stengiuosi valgyti daugiau tai spanguolės ir brokoliai. Nėštumo metu nesinorėtų pasigauti kokios nors šlapimo takų infekcijos, o spanguolės yra puiki prevencinė priemonė. Spanguolių galima drąsiai valgyti visų trijų trimestrų metu. O kas dėl brokolio, brokolis apskritai yra daržovė superžvaigždė, nes ne tik turi daug vitamino C, bet ir yra lengvai virškinamas.



Lengviau virškinamas maistas tikras išsigelbėjimas

Jau minėjau lengvai virškinamo brokolio naudą, tačiau apskritai nėštumo metu itin aktualu, kad vartojamas maistas neapsunkintų virškinimo. Čia puikiai pasitarnauja užpilamos košės. Sutrinant avižinius dribsnius suskaidoma krakmolo struktūra, todėl avižines košes skrandis virškina lengviau nei mažiau apdorotus produktus. Dribsnius tinka valgyti pusryčiams, pietums, vakarienei, juos galima integruoti į saldžius ir sūrius patiekalus. Nėštumo metu kartais nėra jėgų ar laiko gaminti sudėtingus patiekalus, o tokios košės paruošiamos itin greitai. Man avižinė košė buvo tikras stebuklas pykinimo metu, nes avižos neturi jokio intensyvaus kvapo, todėl prisiversdavau ją valgyti neturėdama apetito. Iš lengvai virškinamų produktų dar galima paminėti skrudintą duoną, baltuosius ryžius, bananus bei kiaušinius. Beje, nėštumo metu verta išmėginti super maistą miltelių pavidalu, kadangi dažnai nepajėgsite suvalgyti organizmui reikiamo sveikų produktų kiekio, o juk energijos ir naudingųjų medžiagų prarasti nesinorėtų.



Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

10 Europos miestų, kuriuose gana pigus maistas

Jei jūsų gyvenimą valdo maistas, turbūt planuodami savo atostogas pagalvojate ir apie tai, kur valgysite. Deja, dažniausiai klausimą „kur?“ keičia klausimas „kiek kainuos?“ Jei jums itin svarbus racionalus kelionės biudžetas, keliaukite į vieną iš šių Europos miestų , bes maistas čia pakankamai pigus. Belgradas (Serbija) Šis miestas laikomas kone pačiu pigiausiu Europoje, jei kalbėsime apie maistą. Du žmonės gana gerame restorane gali pakankamai sočiai pavalgyti išleisdami ne daugiau kaip 30 eurų. Jei tik pasiseks, pamėginkite užsukti į vieną iš šių restoranų: „Kafana Pavle Korcagin“, „Pekara Trpkovic“, „Princess Puff“. Budapeštas (Vengrija) Vengrijos sostinė Budapeštas maisto mylėtojams išties siūlo patrauklias kainas. Pavyzdžiui, neblogo alaus galima įsigyti už mažiau nei du eurus, o geri pietūs vienam žmogui nekainuos nė 7 eurų. Būdami Vengrijoje būtinai paragaukite nacionalinio deserto Kürtőskalács (neįprastos formos pyragas). Sofija (Bulgarija) Sakoma,

Trys neįprasti būdai panaudoti paprasčiausią šaukštą

  Jei galvojate, kad šaukštas skirtas tik sriubai srėbti, šiek tiek klystate. Su šaukštu galima nuveikti ir šį tą daugiau. Štai net trys neįprasti šaukšto panaudojimo būdai. 1. Šaukštu galima atidaryti skardinę Jei neteko gyvenime patekti į situaciją, kuomet konservų yra, o atidarytuvo ne, galbūt šio triuko neįvertinsite. Bet jei žinote, ką reiškia tas nervas, kai esi alkanas, maisto yra, bet nėra su kuo atidaryti, tuomet dėkosite dievams, kad išrado šaukštą. Žinoma, atidarinėjant šaukštu konservus reikėtų naudoti ne patį prabangiausią iš savo kolekcijos. 2. Šaukštai gali groti Pati idėja, kad šaukštais galima groti, nenuskamba labai jau originaliai. Tačiau kai pamatai ir išgirsti, kaip jais groja Abby the Spoon Lady, tai būna truputį vau. Beje, jei panaršytumėte po jos „Youtube“ paskyrą, rastumėte gana įdomių įrašų, kur ji mokina, kaip šaukštus taisyklingai laikyti, kaip juos paruošti grojimui ir t. t. Jei esate truputį prie muzikos, puiki proga užsi

Maisto skonį keis ne prieskoniai, o skonį paryškinantys šaukštai

  Tikėtina, jog netrukus posakis „taip skanu, kad net šaukštą nulaižiau“ įgaus naują prasmę. Šiuo metu kuriami tokie valgymo įrankiai, kurie paryškins valgomo maisto saldumą ar sūrumą. Juk dauguma mėgstame valgyti itin saldžiai arba itin sūriai, tačiau ribojame save, žinodami, kad tai nėra sveika. Naujai kuriami šaukštai leis jums pajusti skonį, bet tikrojo cukraus jūsų organizmas negaus. Kaip rašoma portale Scientificamerican.com, studentai kuria įrankius, kurie stimuliuoja skonio receptorius, atsakingus už saldumo pojūtį. Panašūs įrankiai, kurie naudoja nedidelę ele k tros srovę, gali stimuliuot i recep t orius, susijusius su sūrumo pojūčiu. Tokia idėja studentams kilo siekiant sukurti įrankius žmonėms, kurie serga diabetu. Taip jie galėtų mėgautis saldumo pojūčiu, bet atsisakytų jų organizmui kenksmingo cukraus. Tačiau nesunku įsivaizduoti, kaip toks išradimas intriguoja įrankių gamintojus ir verslininkus. Man asmeniškai išradimas visai neatrodo kenksmingas, o jei jis kam nors pa