Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Kokiais produktais verta pasilepinti žindančiai mamai

 Kiekviena būsima mama nėštumo metu stengiasi savimi rūpintis valgydama sveiką maistą, jei reikia, įtraukdama į savo mitybą papildomus produktus. Po gimdymo šiuos gerus įpročius svarbu išlaikyti ir vis dar nevėlu suformuoti keletą naujų, nes žindymo laikotarpis taip pat svarbus tiek mamai, tiek vaikeliui. Dalinuosi keliomis rekomendacijomis apie konkrečius produktus bei patiekalus, kurie galėtų įeiti į žindančios moters meniu.


Avižos


Dažnai žindančioms mamoms patariama valgyti daugiau avižų. Nors nėra tvirtų mokslinių įrodymų, jog šis produktas padidintų moters pieno kiekį, yra keletas niuansų, kurie galėtų turėti netiesioginę įtaką. Avižos turi pakankamai kalorijų ir galėtų būti vadinamos komforto maistu. Valgydama tokį maistą labiau atsipalaiduoji, o tai tikrai teigiamai veikia žindymą. Be to, nuolatos valgant avižas gerėja kraujo apykaita, todėl kraujas geriau cirkuliuos ir pieno liaukose. Lepinkite save greitai paruošiamomis avižų košėmis, o jei norisi papildomų skonių, gardinkite jas džiovintais vaisiais ar vaisių milteliais.


Pilno grūdo produktai



Pilno grūdo kruopos ir patiekalai, pagaminti iš tokių kruopų, svarbūs žindančios mamos mityboje, nes juose gausu skaidulų, mineralų, vitaminų, angliavandenių, baltymų ir sveikatai naudingų nesočiųjų riebalų. Valgant pilno grūdo kruopas ilgiau juntamas sotumo jausmas, užtikrinama tinkama virškinimo sistemos veikla, be to, palaikomas tinkamas cukraus kiekis kraujyje. Manoma, kad pilno grūdo produktai skatina hormonų, atsakingų už moters pieną, gamybą.



Lapiniai žalumynai

Kopūstai, lapiniai kopūstai kale, špinatai – visos šios daržovės turi vitaminų A, C, E, K, taip pat turi skaidulų ir kalcio. Verta paminėti, kad mamos pienas neturi tiesioginio ryšio su jos skrandžiu, todėl nuo jūsų valgytų kopūstų kūdikiui pilvelio nepūs ir galite juos valgyti ramia sąžine. Turbūt atlaidžiau į juos žiūrėsite ir pati, nes po gimdymo pilvo pūtimas nebebus tokia opia problema. Jei rečiau keliaujate į parduotuvę šviežių lapinių daržovių, pravartu po ranka turėti lapinių daržovių miltelių, kuriuos galima lengvai panaudoti gaminant sriubas, padažus ar net įvairiuose kepiniuose.



Saldžiosios bulvės

Kadangi žindančios mamos meniu turi būti pakankamai angliavandenių bei daržovių, kurios turi daug vitaminų, saldžiosios bulvės (batatai) čia puikiai tinka. Šioje daržovėje yra daug vitamino A, kuris toks svarbus gerai regai, širdies ir plaučių stiprinimui. Užtenka suvalgyti vieną vidutinio dydžio saldžiąją bulvę ir organizmas aprūpinamas rekomenduojama vitamino A dienos doze. Batatai taip pat yra geras kalio šaltinis, o juk kalio organizmui žindymo metu reikia kiek daugiau nei įprastai.



Sėklos

Į savo glotnučius, rytines košes galite įtraukti papildomą ingredientą – įvairias sėklas. Sezamo sėklos yra turtingos kalciu ir variu, jos stiprina imuninę sistemą bei raudonųjų kraujo kūnelių vystymąsi. Būtent šias sėklas patartina šiek tiek susmulkinti, kad organizmas geriau jas įsisavintų. Kai kurioms moterims nėštumo ir žindymo laikotarpiu pakyla cholesterolio kiekis, todėl galima paįvairinti mitybą burnočio sėklomis, kurios cholesterolio kiekį mažina. Ši dar nuo seniausių laikų naudota sėkla turi daug skaidulų ir baltymų. Apskritai dauguma augalų sėklų yra turtingos organizmui svarbiais mineralais ir naudingaisiais riebalais, todėl laikotarpis po gimdymo yra puiki proga paragauti neragautų sėklų.

Lašiša

Kol kas kalbėjome vien apie augalinius produktus, bet vertėtų nepamiršti mėsos bei žuvies. Kai rinksitės žuvį, pirmenybę galite teikti lašišai. Tai puikus baltymų šaltinis. Lašišoje gausu vitamino B12 ir omega-3 riebalų rūgščių, kurie gali apsaugoti moterį nuo pogimdyminės depresijos. Valgydama lašišą moteris gauna dokozaheksaeno rūgšties. Tai omega-3 riebalų rūgštis, kuri yra svarbi kūdikio nervų sistemos vystymuisi.



Kelios mintys pabaigai

  • Jei esate vegetarė ar veganė, jūsų organizmui gali trūkti būtent vitamino B12, kuris paprastai gaunamas su mėsa, kiaušiniais ir pieno produktais. Jei kūdikiui trūktų šio vitamino, gali pasireikšti įvairūs neurologiniai sutrikimai. Vitaminu galima apsirūpinti valgant jūros dumblius.

  • Jei pastebėjote, kad kūdikį beria, tai galėtų būti jo organizmo reakcija į konkrečius maisto produktus, tad savo mityboje teks paeksperimentuoti. Žinoma, nereikia pulti į paniką, tikrai atrasite savo kelią.

  • Be galo svarbu prisiminti, kad jūs atlaikėte nėštumą ir gimdymą, tad metas dažniau pagalvoti ne vien apie vaikelį, bet ir apie save – tiesiog kartais pasilepinkite maistu, kurį labiausiai mėgstate.


    Foto: Анастасия Войтко

     


     



Komentarai

Populiarūs

Apie kūdikių nešiokles: pliusai ir minusai

  Noriu pasidalinti asmeniniais pastebėjimais apie kūdikių nešioklių privalumus ir trūkumus. Bet visų pirma turiu paminėti, kad niekada neauginau vaiko su vežimėliu ir niekada nesu naudojusi vaikjuosčių, tad dalinuosi tik vienašališka patirtimi. O patirtis tokia: nuo pat pirmo mėnesio kūdikį kasdien nešioju nešioklėje eidama į parduotuvę ar pasivaikščioti. Dabar mažyliui 6 mėnesiai. Nešioklės privalumai: Mobilumas. Su nešiokle gali vaikščioti miško takeliais, greitai išeiti iš namų, įsėsti į autobusą, nuo automobilio nueiti iki reikiamo objekto. Tau visai nesvarbu, ar žiemą nuvalyti šaligatviai, o pastarieji pas mus šiais laikais būna ir nenuvalyti. Pati nešioklė neužima daug vietos, todėl ją galima pasiimti į keliones. Pigumas. Net ir kokybiškesnės nešioklės nekainuoja tūkstančiais (kaip kainuoja kokybiški vežimėliai). Žmonės dažnai parduoda geras nešiokles už mažesnę kainą, jei jiems jos nebereikalingos arba nepasiteisino. Platesnis vaiko akiratis. Įsiva

Lietuviški maisto prekės ženklai, kuriuos vertinu

Man visada atrodo ekologiškiau ir racionaliau pirkti produktus, kurie pagaminti Lietuvoje. Dalinuosi pagrindiniais prekės ženklais, kuriuos vertinu. 1) Padažai. Be proto skanūs yra dauguma „Suslavičiaus“ padažų. Kartais taupumo sumetimais perku „Daumantų“ ar „Kėdainių“ produkciją, kurią taip pat vertinu. 2) Duona. Mėgstu „Gardėsio“ duoną, dažnai perku „Malūno“ duoną. Būta etapų, kai pati kepu duoną/batoną, tuomet duonos beveik neperku, bet vis tiek mėgstu paskanauti favoritų. 3) Pieno produktai. Šiaip jau galiu pagirti daugumą lietuviškų pieno produktų gamintojų. Itin skanūs „Rokiškio“ ir „Džiugo“ sūriai, mėgstu „Vilkyškių“ pieno produktus. 4) Kepiniai. Stengiuosi visada ką nors kepti namuose pati, bet jei jau perku, tai galėčiau išskirti „Mon Ami“ gaminius. Kartais būdama Tauragėje užsuku į „Jadvygos kepiniai“. Visada šviežia, didelis pasirinkimas, geri skoniai. 5) Supermaistas. Džiaugiuosi atradusi „Urbanfood“. Patinka pati idėja, jog miestietis gali valgyti sveikai

Apie kūdikių kalbą

  Kadangi auginu pirmą vaiką, mano įsivaizdavimas apie kūdikio kalbą buvo labai paviršutiniškas. Kažkaip abstrakčiai žinojau, jog vaikai pirmuosius savo žodžius pradeda tarti arti metų amžiaus. Ir tai maždaug atrodo taip: vaikas staiga pasako „mama“ „tete“ arba dar kažką ir tėveliai apimti džiaugsmo šokinėja po kambarį. O realiai augindama kūdikį supratau, kad jis kalba jau nuo pirmųjų dienų, tiesiog reikėtų į jo kalbą kiek kitaip ir pažiūrėti. 8-9 mėnesių kūdikiai dar nesupranta žodžių, bet identifikuoja, kaip dažnai kartojamos fonemos (mažiausi kalbos vienetai, turintys skiriamąją reikšmę). Jau dviejų ar trijų mėnesių kūdikis atkartoja tėvų žodžius (žinoma, savaip) arba reaguoja, kai tėvai atkartoja jo gūgavimus. Nuo pat gimimo kūdikis savo poreikius išreiškia balsu ir tie verksmai ar klyksmai yra skirtingi. Tai labai natūralu, nes vienas poreikis skatina labiau gerklinį balsą, kitas krūtininį ar dar kažkokį. Žodžiu, ne žinau tiksliai tos specifikos , bet mokslininkai sak