Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Kokiais produktais verta pasilepinti žindančiai mamai

 Kiekviena būsima mama nėštumo metu stengiasi savimi rūpintis valgydama sveiką maistą, jei reikia, įtraukdama į savo mitybą papildomus produktus. Po gimdymo šiuos gerus įpročius svarbu išlaikyti ir vis dar nevėlu suformuoti keletą naujų, nes žindymo laikotarpis taip pat svarbus tiek mamai, tiek vaikeliui. Dalinuosi keliomis rekomendacijomis apie konkrečius produktus bei patiekalus, kurie galėtų įeiti į žindančios moters meniu.


Avižos


Dažnai žindančioms mamoms patariama valgyti daugiau avižų. Nors nėra tvirtų mokslinių įrodymų, jog šis produktas padidintų moters pieno kiekį, yra keletas niuansų, kurie galėtų turėti netiesioginę įtaką. Avižos turi pakankamai kalorijų ir galėtų būti vadinamos komforto maistu. Valgydama tokį maistą labiau atsipalaiduoji, o tai tikrai teigiamai veikia žindymą. Be to, nuolatos valgant avižas gerėja kraujo apykaita, todėl kraujas geriau cirkuliuos ir pieno liaukose. Lepinkite save greitai paruošiamomis avižų košėmis, o jei norisi papildomų skonių, gardinkite jas džiovintais vaisiais ar vaisių milteliais.


Pilno grūdo produktai



Pilno grūdo kruopos ir patiekalai, pagaminti iš tokių kruopų, svarbūs žindančios mamos mityboje, nes juose gausu skaidulų, mineralų, vitaminų, angliavandenių, baltymų ir sveikatai naudingų nesočiųjų riebalų. Valgant pilno grūdo kruopas ilgiau juntamas sotumo jausmas, užtikrinama tinkama virškinimo sistemos veikla, be to, palaikomas tinkamas cukraus kiekis kraujyje. Manoma, kad pilno grūdo produktai skatina hormonų, atsakingų už moters pieną, gamybą.



Lapiniai žalumynai

Kopūstai, lapiniai kopūstai kale, špinatai – visos šios daržovės turi vitaminų A, C, E, K, taip pat turi skaidulų ir kalcio. Verta paminėti, kad mamos pienas neturi tiesioginio ryšio su jos skrandžiu, todėl nuo jūsų valgytų kopūstų kūdikiui pilvelio nepūs ir galite juos valgyti ramia sąžine. Turbūt atlaidžiau į juos žiūrėsite ir pati, nes po gimdymo pilvo pūtimas nebebus tokia opia problema. Jei rečiau keliaujate į parduotuvę šviežių lapinių daržovių, pravartu po ranka turėti lapinių daržovių miltelių, kuriuos galima lengvai panaudoti gaminant sriubas, padažus ar net įvairiuose kepiniuose.



Saldžiosios bulvės

Kadangi žindančios mamos meniu turi būti pakankamai angliavandenių bei daržovių, kurios turi daug vitaminų, saldžiosios bulvės (batatai) čia puikiai tinka. Šioje daržovėje yra daug vitamino A, kuris toks svarbus gerai regai, širdies ir plaučių stiprinimui. Užtenka suvalgyti vieną vidutinio dydžio saldžiąją bulvę ir organizmas aprūpinamas rekomenduojama vitamino A dienos doze. Batatai taip pat yra geras kalio šaltinis, o juk kalio organizmui žindymo metu reikia kiek daugiau nei įprastai.



Sėklos

Į savo glotnučius, rytines košes galite įtraukti papildomą ingredientą – įvairias sėklas. Sezamo sėklos yra turtingos kalciu ir variu, jos stiprina imuninę sistemą bei raudonųjų kraujo kūnelių vystymąsi. Būtent šias sėklas patartina šiek tiek susmulkinti, kad organizmas geriau jas įsisavintų. Kai kurioms moterims nėštumo ir žindymo laikotarpiu pakyla cholesterolio kiekis, todėl galima paįvairinti mitybą burnočio sėklomis, kurios cholesterolio kiekį mažina. Ši dar nuo seniausių laikų naudota sėkla turi daug skaidulų ir baltymų. Apskritai dauguma augalų sėklų yra turtingos organizmui svarbiais mineralais ir naudingaisiais riebalais, todėl laikotarpis po gimdymo yra puiki proga paragauti neragautų sėklų.

Lašiša

Kol kas kalbėjome vien apie augalinius produktus, bet vertėtų nepamiršti mėsos bei žuvies. Kai rinksitės žuvį, pirmenybę galite teikti lašišai. Tai puikus baltymų šaltinis. Lašišoje gausu vitamino B12 ir omega-3 riebalų rūgščių, kurie gali apsaugoti moterį nuo pogimdyminės depresijos. Valgydama lašišą moteris gauna dokozaheksaeno rūgšties. Tai omega-3 riebalų rūgštis, kuri yra svarbi kūdikio nervų sistemos vystymuisi.



Kelios mintys pabaigai

  • Jei esate vegetarė ar veganė, jūsų organizmui gali trūkti būtent vitamino B12, kuris paprastai gaunamas su mėsa, kiaušiniais ir pieno produktais. Jei kūdikiui trūktų šio vitamino, gali pasireikšti įvairūs neurologiniai sutrikimai. Vitaminu galima apsirūpinti valgant jūros dumblius.

  • Jei pastebėjote, kad kūdikį beria, tai galėtų būti jo organizmo reakcija į konkrečius maisto produktus, tad savo mityboje teks paeksperimentuoti. Žinoma, nereikia pulti į paniką, tikrai atrasite savo kelią.

  • Be galo svarbu prisiminti, kad jūs atlaikėte nėštumą ir gimdymą, tad metas dažniau pagalvoti ne vien apie vaikelį, bet ir apie save – tiesiog kartais pasilepinkite maistu, kurį labiausiai mėgstate.


    Foto: Анастасия Войтко

     


     



Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

10 Europos miestų, kuriuose gana pigus maistas

Jei jūsų gyvenimą valdo maistas, turbūt planuodami savo atostogas pagalvojate ir apie tai, kur valgysite. Deja, dažniausiai klausimą „kur?“ keičia klausimas „kiek kainuos?“ Jei jums itin svarbus racionalus kelionės biudžetas, keliaukite į vieną iš šių Europos miestų , bes maistas čia pakankamai pigus. Belgradas (Serbija) Šis miestas laikomas kone pačiu pigiausiu Europoje, jei kalbėsime apie maistą. Du žmonės gana gerame restorane gali pakankamai sočiai pavalgyti išleisdami ne daugiau kaip 30 eurų. Jei tik pasiseks, pamėginkite užsukti į vieną iš šių restoranų: „Kafana Pavle Korcagin“, „Pekara Trpkovic“, „Princess Puff“. Budapeštas (Vengrija) Vengrijos sostinė Budapeštas maisto mylėtojams išties siūlo patrauklias kainas. Pavyzdžiui, neblogo alaus galima įsigyti už mažiau nei du eurus, o geri pietūs vienam žmogui nekainuos nė 7 eurų. Būdami Vengrijoje būtinai paragaukite nacionalinio deserto Kürtőskalács (neįprastos formos pyragas). Sofija (Bulgarija) Sakoma,

Trys neįprasti būdai panaudoti paprasčiausią šaukštą

  Jei galvojate, kad šaukštas skirtas tik sriubai srėbti, šiek tiek klystate. Su šaukštu galima nuveikti ir šį tą daugiau. Štai net trys neįprasti šaukšto panaudojimo būdai. 1. Šaukštu galima atidaryti skardinę Jei neteko gyvenime patekti į situaciją, kuomet konservų yra, o atidarytuvo ne, galbūt šio triuko neįvertinsite. Bet jei žinote, ką reiškia tas nervas, kai esi alkanas, maisto yra, bet nėra su kuo atidaryti, tuomet dėkosite dievams, kad išrado šaukštą. Žinoma, atidarinėjant šaukštu konservus reikėtų naudoti ne patį prabangiausią iš savo kolekcijos. 2. Šaukštai gali groti Pati idėja, kad šaukštais galima groti, nenuskamba labai jau originaliai. Tačiau kai pamatai ir išgirsti, kaip jais groja Abby the Spoon Lady, tai būna truputį vau. Beje, jei panaršytumėte po jos „Youtube“ paskyrą, rastumėte gana įdomių įrašų, kur ji mokina, kaip šaukštus taisyklingai laikyti, kaip juos paruošti grojimui ir t. t. Jei esate truputį prie muzikos, puiki proga užsi

Maisto skonį keis ne prieskoniai, o skonį paryškinantys šaukštai

  Tikėtina, jog netrukus posakis „taip skanu, kad net šaukštą nulaižiau“ įgaus naują prasmę. Šiuo metu kuriami tokie valgymo įrankiai, kurie paryškins valgomo maisto saldumą ar sūrumą. Juk dauguma mėgstame valgyti itin saldžiai arba itin sūriai, tačiau ribojame save, žinodami, kad tai nėra sveika. Naujai kuriami šaukštai leis jums pajusti skonį, bet tikrojo cukraus jūsų organizmas negaus. Kaip rašoma portale Scientificamerican.com, studentai kuria įrankius, kurie stimuliuoja skonio receptorius, atsakingus už saldumo pojūtį. Panašūs įrankiai, kurie naudoja nedidelę ele k tros srovę, gali stimuliuot i recep t orius, susijusius su sūrumo pojūčiu. Tokia idėja studentams kilo siekiant sukurti įrankius žmonėms, kurie serga diabetu. Taip jie galėtų mėgautis saldumo pojūčiu, bet atsisakytų jų organizmui kenksmingo cukraus. Tačiau nesunku įsivaizduoti, kaip toks išradimas intriguoja įrankių gamintojus ir verslininkus. Man asmeniškai išradimas visai neatrodo kenksmingas, o jei jis kam nors pa